Владимир Путин подари над 400 кози на Ким Чен Ун

Това е първата част от пратка с домашни животни

15.08.2024 | 17:40 Редактор: Искра Ангелова
Русия се опитва да облекчи недостига на храна в КНДР.
Русия се опитва да облекчи недостига на храна в КНДР.

Русия подари на Северна Корея 447 кози, за да облекчи недостига на храна в азиатската страна, а подаръкът последва срещата на върха между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун през юни, където те обсъдиха двустранно сътрудничесто.

Това пише европейската редакция на Politico, като се позовава на  данни на службата за земеделски надзор Росселкознадзор.

Това е първата част от пратка с домашни животни, която Русия възнамерява да изпрати в Северна Корея, за да облекчи недостига на храна, причинен главно от правителствените политики и ситуация, която се влоши по време на пандемията от Ковид-19, допълва брюкселското издание.

По данни на организацията Human Rights Watch 10,7 милиона от 25,9 милиона жители в Северна Корея страдат от недостатъчно хранене, а 18% от децата имат бавно развитие поради хронично недохранване, пояснява "Фокус".

Русия се опитва да угоди на Северна Корея максимално от началото на нахлуването си в Украйна през февруари 2022 г., пише брюкселският портал. Пхенян открито подкрепи атаката срещу Украйна и е обвиняван, че доставя оръжие на руските сили.

Москва и Пхенян са отричали подобни твърдения в миналото.

Снимка: БГНЕС