Стотици хиляди души в Пуерто Рико са без ток и вода след урагана "Ернесто"

Той се насочи към Бермудските острови

15.08.2024 | 15:59 Редактор: Беатрис Младжова
Очаква се в събота да премине близо до Бермудските острови.
Очаква се в събота да премине близо до Бермудските острови.

Стотици хиляди души в Пуерто Рико останаха без електрозахранване и достъп до питейна вода след урагана "Ернесто". Той се насочи към Бермудските острови, предаде Асошиейтед прес.

За Бермудските острови е в сила предупреждение за ураган, като се очаква в събота "Ернесто" да премине близо до тях или над тях.

Ураганът от първа категория се намираше на около 1025 км (635 мили) югозападно от Бермудските острови в ранните часове на днешния ден. Максималната скорост на вятъра достигна 140 км/ч, а окото на бурята се придвижва на север със скорост 20 км/ч.

"Не мога да подчертая достатъчно силно колко е важно всеки жител да използва оставащото време, за да се подготви. В миналото сме виждали опустошителните последици от самодоволството", заяви министърът на националната сигурност на Бермудските острови Майкъл Уикс. 

Прогнозите показват, че утре "Ернесто" ще се превърне в ураган от трета категория (ветрове със скорост от 178 до 208 км/ч.) и ще донесе със себе си интензивни дъждове - между 100 и 200 мм (л/кв.м), на Бермудските острови, а в някои изолирани райони валежите ще достигнат до около 300 мм (л/кв.м), предаде БТА.

Близо половин милион от общо 1,4 милиона потребители останаха на тъмно в продължение на повече от денонощие, след като "Ернесто" премина през Пуерто Рико в късните часове на вторник като тропическа буря (ветрове със скорост от 63 до 118 км/ч.), а след това се засили до ураган от първа степен.

Снимка: БГНЕС