fallback

Instagram образът на Санторини е далеч от действителността на острова в Гърция

Хотелите са запълнени на около 30% в обичайния сезон

15.08.2024 | 10:02 Автор: Елеонора Танева

20 000 постоянни жители и 3,4 млн. посетители на година на най-известния гръцки остров - Санторини. 

Таван на туристите от 2025 г.

Кметът Никос Сорсос предложи таван върху пътниците на круизни кораби, които да бъдат намалени до 8000 на ден, при сегашни около 17 000. Този ход беше подкрепен от премиера Кириакос Мицотакис, който заяви пред Bloomberg, че мярката ще влезе в сила догодина.

Свръхтуризмът се превръща в голям проблем през последните години, тъй като популярните дестинации не успяват да балансират нуждата си от посетители, които плащат в долари или евро, с качеството на живот на местните си жители и поддържането на желана и устойчива среда за всички.

Най-лошият сезон в историята

Местен туроператор коментира, че свръхтуризъм не съществува. 

"Истината е, че островът е празен. Сега това е така, както никога досега, най-лошият сезон в историята“, отбелязва Джанлука Чименти. 

Юли и август са разгарът на сезона на Санторини, но градските центрове са празни след 21 ч. Ресторантите и хотелите далеч не успяват да запълнят капацитета си, разказва той. 

Лоша инфраструктура

Според него, ако пътуващите на круизни кораби не поемат на дълга и доста стръмна разходка пеша, кабинков лифт е единственият вариант за тях да стигнат от старото пристанище до центъра на града и е "напълно нормално да има опашка, ако круизните кораби пристигнат по едно и също време".

"След като тълпите си отидат, хотелите са запълнени на около 30% в обичайния сезон", отбелязва туроператорът и допълва, че други бизнеси на острова понасят сходен удар.

"Проблемът е, че социалните мрежи показват нещо напълно различно от действителността", счита Чименти.

Четете повече в investor.bg

Снимки: pixabay

fallback
Още от Свят
fallback