Какво си казаха Реджеп Ердоган и Махмуд Абас на ключовата среща в Анкара

Израел продължава да избива цивилни граждани, заяви турският президент

15.08.2024 | 08:19 Редактор: Тодор Петров
Ердоган и Абас заявиха сходни позиции.

Турският президент Реджеп Ердоган се срещна в Анкара с палестинския президент Махмуд Абас, съобщава Дирекцията по комуникации на турското президентство. 

Абас пристигна на двудневно посещение в Турция. Той бе посрещнат на летището от външния министър на Турция Хакан Фидан, от посланика на Палестина в Анкара Фаед Мустафа и много други високопоставени представители.

По време на срещата бе обсъдена кризата в Ивицата Газа, както и стъпките, които трябва да бъдат предприети за окончателно прекратяване на огъня и постигане на мир.

Президентът Ердоган заяви, че "Турция ще продължи да подкрепя справедливата кауза на Палестина" и ще продължи да полага усилия за увеличаване на натиска на международната общност върху Израел, посочват от Дирекцията по комуникации.

Ердоган каза още, че Израел продължава да избива цивилни граждани, включително бебета, в Газа, разселвайки невинни палестинци, обстрелвайки училища, болници, райони, в които се укриват цивилни граждани, обричайки хората на глад и жажда, и че е неприемливо някои западни държави да мълчат и да продължават да помагат на Израел, предаде БТА.

Президентът на Турция посочи, че всички държави, в частност ислямският свят, трябва да увеличат усилията си, за да осигурят незабавно прекратяване на огъня в Газа, както и непрекъснати доставки на хуманитарна помощ за палестинците.

Снимка: БГНЕС