Планината Орвилос в Серес гори вече 28 дни

Една седмица не са правени никакви усилия за гасене на огъня

14.08.2024 | 22:17 Редактор: Беатрис Младжова
Изгорелите земи се оценяват на 26 000 декара.

Жителите на община Синтики в Серес са в отчаяние, виждайки пожара на планината Орвилос, горяща девствена гора вече 28-и ден. Една седмица не са правени никакви усилия за гасене, оплаква се кметът на района Йоргос Тациос, като спешно поиска изпращането на летателни апарати за ограничаване на фронта.

Защо не се приближават никакви сухопътни сили

Има две причини, според кмета на Синтики, защо те не могат да опитат наземни сили. От една страна, трудният терен на района , който затруднява придвижването на противопожарните сили, а от друга страна, наличието на бойни материали на мястото от Втората световна война и гражданската война, което води до непрекъснатото взривяване на ракети и мини, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"Огнеборците дойдоха, но когато се приближиха до пожара и чуха експлозии, им беше наредено да напуснат, за да нямаме човешки загуби", отбеляза Тациос, като отново посочи необходимостта от изпращане на въздушни летателни апарати на пожара.

"Говорих с министъра (отговарящ за Гражданска защита), той ми каза, че имаме много активни фронтове, а вчера дори имаше въпросът с Атика. Не знам какво трябва да направи държавата, зависи от Министерството да има средства, за да може да се справи с толкова много фронтове. Всички знаехме още от зимата, бяхме предупредени, че ще имаме продължителна суша и без валежи, затова искахме да имаме подкрепа“, подчерта кметът.

"За да овладеят огъня, бяха  изпратени самолети, 20 дни се опитваха да го ограничат, но тази седмица не са гасили. Разбираме, че има много пожари, но и тук са изгорели над 20 000 декара и се притесняваме за следващия ден", допълни той.

Според кмета на Синтики Серес огънят гори и в България и страната е поискала самолети от Франция, Италия и Швеция.

"Местната общност се мобилизира и поискахме някои неща от Министерството, за да нямаме едни и същи неща. Молим за уверение. Преди 10 дни направихме крачка към евакуацията на село Ахладохори и това, което установихме е, че няма друг изход. Молим Министерството да направи още един път, който да свързва селата, за да не губим човешки животи. Трябва да се направят пожароизвестителни системи. Молим министерството да ни включи в пожароопасните райони", уточни той.

Заведено е дело от председателя на адвокатската колегия на Серес

Президентът на адвокатската колегия на Серес подаде жалба срещу всички отговорни за пожара на планината Орвилос, който - както той твърди - гори почти месец в девствена и защитена гора, без да има сериозни опити за ограничаване или потушаване на пожара.

"В драмата, преживяна от жителите на нашия селски район на нашите северни граници, но заедно с тях и всички хора на Сера, ние не можем да останем незамесени. Това е най-малкото, което можем да направим, за да бъдем държани отговорни за безпрецедентната екологична катастрофа", заяви президентът на адвокатската колегия на Серес Панайотис Карипоглу в публикация в личния си акаунт в социалните мрежи.

Снимка: БГНЕС