755 хил. суданци са на ръба на гладната смърт

Според ООН най-малко 100 души загиват всеки ден от глад в Судан

14.08.2024 | 15:36 Редактор: Тодор Петров
Животът в Судан става невъзможен.

Вече 16 месеца двама генерали се борят за контрол на властта в Судан, без да вземат предвид последствията. Милиони хора са разселени в страната, милиони гладуват. В Швейцария се водят преговори за прекратяване на огъня и хуманитарна помощ, но сигналите не са обнадеждаващи.

Неправителствени организации всеки ден получават информации за хора, които са застрелвани в домовете си, а правителствените сили бомбардират безразборно жилищни комплекси, които са под контрола на опозиционните "Сили за бързо реагиране".

Преди дни няколко деца загиват, а други са ранени, когато по тях е открита стрелба, докато играят футбол на игрище, което е обявено за "безопасна за деца зона". Говорителят на УНИЦЕФ Джеймс Елдер разказва, че е посетил оцелелите деца в една от болниците в столицата на Судан. 

"Никой от тях няма да иска да играе футбол никога повече"

Близо 26 милиона души са застрашени от глад - повече от половината от населението на страната. 755 хиляди души са на ръба на гладната смърт, показват анализи на ООН. В бежанския лагер Самсам в Северен Дарфур вече е обявено извънредно положение заради липсата на храна. Там се намират около половин милион бежанци. 10,7 милиона суданци са вътрешно разселени, а над 2 милиона са избягали от страната в съседните държави.

Според изчисленията на ООН най-малко сто души загиват всеки ден от глад в Судан, а най-малко 30% от всички деца в страната страдат от тежко недохранване. Освен въоръжения конфликт, населението на Судан се налага да се справя и с поройни дъждове и наводнения, които унищожиха къщи и пътища и принудиха десетки хиляди да напуснат домовете си, пише DW.

Пречат на доставките на хуманитарна помощ

Според ООН и двете страни в конфликта систематично пречат на доставките на необходимата хуманитарна помощ. От една страна са създадени ненужни бюрократични спънки, а от друга конвоите на ООН с храна често са държани на контролно-пропускателни пунктове дни наред, обяснява пред dpa Мохамед Рефаат, координатор на хуманитарната помощ в Судан от ООН.

Освен това организацията не разполага с необходимите средства за всички нуждаещите се. От необходимите за тази година 2,7 милиарда долара, са налични само една трета.

САЩ поканиха представители на правителствените сили и опозиционните "Сили за бързо реагиране" на преговори за прекратяване на огъня, които се провеждат на неизяснена локация в Швейцария. Очаква се разговорите да продължат до 24 август и да създадат възможност повече хуманитарна помощ да влиза в Судан. В момента политическото бъдеще на страната не е тема на разговорите, заяви специалният представител на ООН за Судан Том Периело.

Снимка: БГНЕС