fallback

Мир или регионален конфликт в Близкия изток?

Палестинският президент Махмуд Абас разговаря с Владимир Путин и Реджеп Ердоган

14.08.2024 | 13:59 Автор: Вяра Димова

Ключова седмица за намаляване на напрежението в Близкия изток. Съединените щати, Египет и Катар утре са домакини на среща за мир в Газа, докато палестинският президент Махмуд Абас е на двудневно посещение в Турция - за среща с президента Реджеп Ердоган.

Абас вече получи уверение от руския лидер Владимир Путин, че създаването на суверенна палестинска държава е ключът за мир в региона.

САЩ са решени да предотвратят ескалацията на регионалния конфликт в Близкия изток. Президентът Джо Байдън обвърза постигането на мирно споразумение между Израел и "Хамас" в Газа с възпирането на ответната атака на Иран срещу Израел, в отговор на покушението на лидера на "Хамас" Исмаил Хания. 

"Ще видим какво ще стане, ако Иран нападне. Аз не се отказвам. Очаквам преговорите", категоричен е Байдън. 

Очакванията към предстоящата среща за мир в Газа в Доха са големи. 

"Общата цел на САЩ остава да намалят температурата в региона, да възпират и защитават срещу всякакви бъдещи атаки и да избягват регионален конфликт", коментира посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

Палестинският посланик в ООН Рияд Мансур обвини Съвета за сигурност, че не прави достатъчно. "Събудете се. Спрете да намирате извинения", призова той.

Руският президент Владимир Путин увери Абас, че стои непоколебимо зад създаването на суверенна палестинска държава. 

"Нашата позиция е непроменена и ние сме я формулирали отдавна. Тя не се променя от допълнителните обстоятелства. Смятаме, че за да се осигури дългосрочен, надежден и стабилен мир в региона, е необходимо да се изпълнят всички решения на ООН и най-вече да се създаде пълноправна палестинска държава", заяви той.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от Свят
fallback