Русия забрани износа на бензин за 6 месеца

Ограничението е в сила до 31 декември 2024 г.

14.08.2024 | 13:11 Редактор: Вяра Димова
Русия забрани износа на бензин за определено време.

Русия отново забранява износа на бензин. Решението е взето, за да се "поддържа стабилна ситуация" с цените на бензиностанциите на вътрешния пазар след значителното им увеличение, предаде АФП.

"Правителството въведе ограничение на износа на бензин от 1 септември до 31 декември 2024 г.", се казва в изявление на правителството.

Тази мярка, предприета до края на годината, има за цел да "поддържа стабилна ситуация на пазара на горива в периода на трайно сезонно търсене и планирани (есенни, бел. ред.) ремонти в петролните рафинерии", обясни правителството.

Руското правителство вече беше взело такова решение в началото на годината, в сила от 1 март, преди да го спре временно между 20 май и края на юли, главно поради "насищането на вътрешния пазар", пише БГНЕС.

Новата забрана обаче няма да засегне "доставките, извършени по силата на международни междуправителствени споразумения, включително споразумения с държавите членки на Евразийския икономически съюз" - Беларус, Казахстан, Киргизстан и Армения.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Лекс
преди 1 час
милите ***, и без бензин останха Сигнализирай за неуместен коментар