fallback

Откриха токсични вещества в продукти от Temu, Shein и AliExpress

Опасни са за здравето

14.08.2024 | 10:17 Автор: Толя Стоянова

Shein, Temu и AliExpress станаха много популярни по целия свят през последните години, предлагайки богат избор от модерни дрехи и аксесоари на зашеметяващо ниски цени. В най-скорошната проверка 144 продукти от китайските производители бяха тествани и много от артикулите от всичките компании не отговарят на правните стандарти.

Фталатите влияят върху репродуктивните функции

Установено е, че обувките от Shein съдържат значително високи нива на фталати – химикали, използвани за повишаване на гъвкавостта на пластмасата. В един от чифтовете те са били 229 пъти над допустимото.

"Пластификаторите на основата на фталати влияят върху репродуктивните функции, като намаляват броя на сперматозоидите и могат да предизвикат безплодие дори преждевременно раждане. Един такъв химикал „е класифициран като човешки канцероген от Международния онкологичен институт, така че трябва да се предприемат специални мерки, за да се избегне дълготраен контакт с човешкото тяло", каза служител от екипа за опазване на околната среда в Сеул.

Някои продукти съдържат формалдехид, олово и диоксин

В капачките на Shein е открит формалдехид, химикал, който често се използва в продуктите за строителство на жилища, с двойно по-високо съдържание от допустимия праг, предаде АФП. В две бутилки лак за нокти от Shein е установено съдържание на диоксин – възможен канцероген за хората, който може да причини чернодробно отравяне – над 3,6 пъти по-високо от допустимото и концентрация на метанол 1,4 пъти над позволения лимит.

Shein заяви, че работи в тясно сътрудничество с международни агенции за изпитване от трети страни за редовно провеждане на базирани на риска тестове за вземане на проби, за да се гарантира, че продуктите, предоставени от доставчиците, отговарят на стандартите за безопасност на продуктите на Shein.

"Нашите доставчици са задължени да спазват контрола и стандартите, които сме въвели, както и разпоредбите за безопасност на продуктите в страните, в които работим", каза компанията.

Властите в Сеул откриха, че сандали от Temu съдържат олово в стелките в количества 11 пъти над позволения лимит. Те поискаха продуктите да бъдат изтеглени от продажба.

През април ЕС добави Shein към списъка си с цифрови фирми, които са достатъчно големи, за да попаднат под по-строги правила за безопасност – включително мерки за защита на клиентите от опасни продукти, особено такива, които биха могли да бъдат вредни за непълнолетни, предаде БГНЕС. Shein и Temu последваха китайския титан в електронната търговия Alibaba, който отправи предизвикателство към Amazon, особено като навлезе на пазара в САЩ.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback