Извънредно положение в Белгородска област след украинското нахлуване в Русия

Украйна започна изненадваща офанзива 

14.08.2024 | 08:31 Редактор: Тодор Петров
Путин е бесен от случващото се.

"Ситуацията в нашата Белгородска област остава изключително трудна и напрегната заради обстрелите от украинските въоръжени сили. Разрушени са къщи, цивилни са убити и ранени", заяви губернаторът на Белгород Вячеслав Гладков в Telegram.

От 14 август е въведено извънредно положение на регионално ниво, последвано от искане към правителствената комисия за обявяване на федерално извънредно положение.

Белгород граничи с украинската област Краков и е съседен на Курска област, където Украйна започна изненадваща офанзива в най-значителното трансгранично нападение на руска земя от Втората световна война.

Гладков каза, че Белгород е бил подложен и на атака с дронове.

"Две селища в Белгородска област бяха атакувани с дронове на украинските въоръжени сили. Няма загинали. В Шебекино в резултат на няколко нападения с дронове срещу жилищна сграда, един апартамент се е запалил и са се срутили плочи. Беше повреден и газопроводът", обясни той.

Миналата седмица губернаторът на Курска област обяви извънредно положение след нахлуването на украинските сили, заявявайки, че те са проникнали на най-малко 12 км в територията и са превзели 28 градове и села.

На 12 август президентът Владимир Путин нареди на армията да изтласка украинските войски, които са навлезли на руска територия, припомня БГНЕС.

Според областния губернатор около 121 000 души са напуснали Курск от началото на боевете, при които са загинали най-малко 12 цивилни и са били ранени 121 други.

Властите в Курск обявиха, че разширяват зоната за евакуация, за да включат и Беловския район, където живеят около 14 000 души. Съседният Белгород също съобщи, че евакуира граничния си район Краснояружски.

Снимка: БГНЕС