fallback

Премиерът на Япония Фумио Кишида сдава поста през септември

Мандатът му беше белязан от политически скандали

14.08.2024 | 08:34 Автор: Вяра Димова

Министър-председателят на Япония Фумио Кишида заяви, че ще се оттегли от поста си през септември, с което ще сложи край на тригодишния си мандат, белязан от политически скандали, и ще проправи пътя за нов премиер, способен да се справи с последиците от повишаването на цените, предаде Ройтерс.

"Ще продължа да правя всичко, което мога като министър-председател до края на мандата ми през септември", заяви той в предавана по телевизията пресконференция, на която обяви решението си да не се бори за преизбиране като лидер на Либерално-демократическата партия (ЛДП).

Решението му да се оттегли предизвиква надпревара за негов заместник начело партията, както и за лидер на четвъртата по големина икономика в света, отбелязва "Ройтерс".

Обществената подкрепа за Кишида отслабна на фона на разкритията за връзки на партията с породилата полемика Църква на обединението, а напоследък и за нерегистрираните политически дарения на партита за набиране на средства, организирани от ЛДП, информира БТА.

Приемникът на Кишида, който ЛДП ще избере, ще трябва да обедини раздробената управляваща партия и да се справи с вероятното по-нататъшно увеличение на разходите за живот, с ескалиращото геополитическо напрежение в отношенията с Китай, както и с потенциалното завръщане на Доналд Тръмп като президент на САЩ догодина.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback