Иран: Само споразумение за мир в Ивицата Газа ще ни спре от отмъщение

Страната се закани да предприеме строги мерки срещу убийството на Исмаил Хания

14.08.2024 | 06:57 Редактор: Вяра Димова
Иран постави условия.

Трима високопоставени ирански служители заявиха, че само споразумение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, постигнато в резултат на очакваните тази седмица преговори, би възпряло Иран от пряко отмъщение срещу Израел за убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания на негова територия.

Иран се закани да предприеме строги мерки срещу убийството на Хания, което бе извършено по време на посещението му в Техеран в края на миналия месец и за което обвини Израел. Израел нито потвърди, нито отрече своето участие. Военноморските сили на САЩ изпратиха военни кораби и подводница в Близкия изток, за да подсилят израелската отбрана.

Един от източниците - високопоставен ирански служител по сигурността заяви, че Иран, заедно със съюзници като "Хизбула", ще предприеме директна атака, ако преговорите в Газа се провалят или ако сметне, че Израел протака преговорите. Източниците не посочват колко време Иран ще позволи на преговорите да напреднат, преди да реагира, пише БГНЕС.

С оглед на повишения риск от по-широка война в Близкия изток след убийствата на Хания и командира на "Хизбула" Фуад Шукр, през последните дни Иран води интензивен диалог със западните държави и САЩ за начините за калибриране на ответните мерки, заявиха източниците, които говориха при условие за анонимност поради деликатността на въпроса.

Снимка: БГНЕС