В Гърция трябва да се справят с щети за милиарди след пожарите

Засегнатите от огнената стихия вече могат да подават заявления за помощ от държавата

13.08.2024 | 21:26 Редактор: Вяра Димова
Огромни щети в Гърция причиниха пожарите.

Най-големият пожар за тази година в Гърция унищожи площ 100 000 акра и остави хиляди гърци без жилища. Властите започнаха да описват щетите. Жителите с разрушено от убийствения пожар трябва да подадат заявление за помощ от държавата. Правителството от своя страна отговори на нападките на опозицията, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Министърът на климатичната криза и гражданската защита Василис Кикиляс заяви, че летателните апарати са били във въздуха от първите минути на пожара във Варнава. И въпреки мащабната операция на силите на пожарната, той се разрасна за кратко време и достигна крайните квартали на Атина. Правителствения говорител Павлос Маринакис каза, че в момента в Гърция има 17 500 огнеборци и да пръв път от няколко години страната разполага и с голям брой летателна техника за гасене.

Министърът на вътрешните работи Тодорис Ливаниос, в сътрудничество със заместник-министъра на националната икономика и финансите Атанасиос Петралиас, президента на Централния съюз на общините на Гърция (KEDE) Лазарос Киризоглу и кметовете на региона Североизточна Атика, както беше обявено във вторник (13/8), одобри спешно финансиране на обща стойност 4,7 милиона евро за общините, засегнати от пожара.

Мерки за подкрепа на жертвите на пожар в Атика

Днес  правителството обяви 15 мерки в подкрепа на жертвите на пожара, преди щетите дори да започнат да се записват. Както се посочва в издаденото съответно съобщение, "Министерството на климатичните кризи и гражданската защита, в рамките на сътрудничество с всички участващи министерства, активира рамката за държавна помощ за подпомагане на райони на Атика, засегнати от пожара на 11 август 2024 г., част което важи и за други райони, засегнати от пожари през лятото на 2024 г.".

Сумата от 4,7 милиона евро ще бъде отпусната като спешно финансиране на общините в североизточна Атика, които бяха засегнати от пожара.

Що се отнася до земеделските стопанства, в сила е наредбата за държавните финансови помощи (KOE) на Министерството на развитието на селските райони и храните, която се прилага от ELGA със своите кореспонденти във всяка община на засегнатите райони и се отнася до наред с други неща, производство на растителни медии и оборудване в земеделски стопанства, докато в области, които не са обхванати от регламента KOE, рамката за държавна помощ е активирана в сътрудничество с региона. Компенсации за първи нужди на домакинствата и стоки за бита.

На пострадалите от пожара домакинства, съвместно с общините, ще бъдат изплатени парични помощи в зависимост от документацията за нанесените щети.

В районите, обявени за бедствено положение заради пожарите, ще се разрешава спиране на плащането на непогасени и потвърдени данъчни задължения за шест месеца, както за предприятията, така и за засегнатите физически лица.

Снимка: БГНЕС