Жена изгоря в огнен капан в предприятие в Гърция, продължават евакуациите

Пламъците са достигали десетки метри височина

13.08.2024 | 19:13 Редактор: Беатрис Младжова

Продължава огненият Ад край Атина. Стихията в областта Атика край гръцката столица взе и жертва. В предградието Врилисия е открито тяло на жена, вероятно около 60-годишна, която не е успяла да се спаси от помещение в предприятие.

Заради бедствената ситуация гръцките власти наредиха нова евакуация на хора - от градчето Неа Макри, което е част от столичния район. 

"От рано сутринта постоянно получавахме съобщения от телефон 112 да напуснем района. Ужасно. Сутринта помислихме, че пожарът ще се прехвърли от другата страна, но изведнъж той дойде тук пред домовете ни. Обзе ни паника и трябваше да бягаме. Някои вече се връщаме, за да спасим каквото можем", каза пенсионерката Ана Макраки. 

Над 700 пожарникари, подкрепяни от доброволци и военни, продължават борбата с огъня

Те са подпомагани от колеги от Франция, Чехия и Румъния, след като Атина активира механизма за гражданска защита на ЕС. В гасенето отново се включиха самолети и хеликоптери. 

"Няма активен фронт, а разпръснати огнища. След пожара, който избухна във Варнавас и се разпространи в североизточна Атика, ситуацията вече се подобрява. Но останаха много активни огнища, главно в по-широкия район на планината Пентели и езерото Маратон", заяви говорителят на противопожарната служба заяви Василис Ватракоянис.

Само за 24 часа са били изпепелени 100 000 акра земя и десетки къщи. Пламъците са достигали десетки метри височина. Спортни зали и комплекси, включително олимпийският стадион в Атина, са превърнати в пунктове за настаняване на евакуирани хора.

Премиерът Кириакос Мицотакис прекъсна лятната си почивка на остров Крит и се завърна в столицата.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС