Русия спря настъплението на Украйна в Курска област

Увеличава се броят на евакуираните цивилни

13.08.2024 | 15:42 Редактор: Беатрис Младжова
Украйна контролира 1000 кв. км руска територия.

Според руски военен украинското настъпление в руската Куркса област е спряно чрез въздушни удари и дронове. Според "Росенергоатом" Курската атомна електроцентрала в Западна Русия работи нормално.

Обстановката в зоната на повишено напрежение в Курска област е под контрола на руските сили, заяви командирът на силите за бързо реагиране "Ахмат" Апти Алаудинов. 

Руски военни блогъри твърдят, че се водят интензивни сражения на новия фронт, като Русия продължава да изпраща подкрепления в жива сила и тежко въоръжение. Увеличава се броят на евакуираните цивилни от областта.

От руска страна се съобщава, че радиационният фон около Курската АЕЦ е в рамките на естествените фонови стойности. Няма достоверни данни за ситуацията в град Суджа, където се намира последният разпределителен център за природен газ преди украинска територия, предаде БНР.

Украинските въоръжени сили контролират 1000 кв. километра руска територия, заяви главнокомандващият генерал Олександър Сирски, но според американския Институт за изследване на войната реално площта е около 800 кв. километра.

Въпреки украинската офанзива в Курска област, руските сили са увеличили атаките в Донецка област по посока на град Покровск през последните 24 часа.

Снимка: БГНЕС