fallback

Огненият Ад в Гърция: Изгоряха 100 000 акра и училище, евакуират болници

Кириакос Мицотакис прекъсна лятната си почивка

13.08.2024 | 08:33 Автор: Искра Ангелова

Бързо развиващият се горски пожар, който започна от Варнава на 35 километра от гръцката столица и беше подхранван от бурни ветрове, които сменяваха посоката си и достигна северноизточните  квартали на Атина, изгори 100 000 акра за 24 часа. Жителите на крайните квартали на Атина бяха в огнен плен два дни. Над 700 пожарникари, доброволци, полиция, войска и над 30 летателни апарати се бореха с огън, чийто височина достигаше 25 метра. Силите на пожарната трябваше да де справят с три фронта В Пентели, Врилисия и Халандри.

Огнената стихия изпепели дървета, къщи, завод за дърво, училище, физкултурен салон и коли и наложи евакуирането на няколко болници и много населени места.

Гражданската защита на страната обяви извънредна ситуация за Пентели, Мелисия, Полития, Екали, Драфи, Дионисос и Неа Еритрия, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Кириакос Мицотакис прекъсна почивката си

Заради критичната ситуация гръцкият премиер Кириакос Мицотакис прекъсна лятната си почивка на Крит, за да се върне в Атина.

Генералният секретариат за гражданска защита задейства и Европейския механизъм за гражданска защита (UCPM) с искане за предоставяне на въздушна и наземна помощ за справяне с бушуващия пожар в Атика при условия на екстремен риск от пожари. На това искане се отзоваха Франция, с  хеликоптер тип Super Puma.

Италия е изпратила два противопожарни самолета тип Canadair. Чешката република изпрати 75 пожарникари и 25 автомобила, от които 9 водни.

Пожарникар е с тежки изгаряния

Пожарите взеха и една жертва. Тялото, за което се предполага, че е на жена, е намерено в магазин в района  Врилисия, в северната част на Атина, съобщиха от противопожарната служба. Един пожарникар беше с изгаряния втора степен, а други трима са с леки изгаряния.

Картината от огнените фронтове днес е малко по-добра. Силите на пожарната остават на място с цел овладяване на разгорели се огнища.Летателните апарати постоянно гасят от въздух. Много къщи продължават да горят. Драматична остава обстановката в района на Нея Макри, където огънят е много близко до населените места.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback