Оскверниха осмата лондонска творба на Банкси

Тя е част от серия произведения на изкуството на животинска тематика

13.08.2024 | 08:07 Редактор: Искра Ангелова
Творбата е била надраскана със спрей.

Поругаха нов стенопис на уличния художник Банкси в югоизточната част на Лондон. Творбата, на която е изобразен носорог, качен на Nissan Micra с конус на капака, е била надраскана със спрей от мъж с черна балаклава.

Стефани Лестър, свидетелка, която разговаря с Би Би Си Нюз, казва, че мъжът "се е отдалечил от освирепялата тълпа". По-рано той се е появил в Чарлтън и е бил потвърден в профила на Банкси в Instagram.

Сега изрисуваният носорог беше осмата нова лондонска творба на Банкси за осем дни.

Плуващите пирани

Друг свидетел, Деван Вадукул, разказа пред Би Би Си, че "случаен младеж" с балаклава "нагло се е приближил до инсталацията и я е осквернил с графити таг".

Инцидентът се случва ден след като Банкси нарисува плуващи пирани върху караулна кутия на лондонската полиция, която беше забелязана за първи път в неделя сутринта. Полупрозрачните риби бяха седмата творба от серия произведения на изкуството на животинска тематика в столицата, припомня БГНЕС.

Корпорацията "Сити ъф Лондон" съобщи, че произведението на изкуството е било преместено на "безопасно място".

Говорител заяви: "Преместихме произведението на изкуството в двора на Гилдхол, за да гарантираме, че то е добре защитено и може да се разглежда безопасно от обществеността.

На 5 август коза се появи отстрани на сграда близо до моста Кю, последвана от изображение на два слона, които докосват хоботи, отстрани на къща в Челси във вторник.

След това в сряда три маймуни, висящи от мост в Брик Лейн, привлякоха тълпи.

Снимка: БГНЕС