САЩ предупредиха Иран да не доставя ракети на Русия

Според Вашингтон този ход ще увеличи страданията в Украйна

12.08.2024 | 21:46 Редактор: Толя Стоянова
САЩ предупредиха Иран, да очаква сериозни последици, ако вземе решение да достави ракети на Русия.

САЩ предупредиха Иран, да очаква сериозни последици, ако вземе решение да достави ракети на Русия. Според Вашингтон този ход ще увеличи страданията в Украйна и ще подкопае усилията на Техеран за облекчаване на международните отношения, информира АФП.

Вашингтон е в контакт с европейските си съюзници относно съобщенията, че Иран планира да "достави стотици балистични ракети на Русия", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател.

"Готови сме да реагираме бързо и решително, ако Иран се ангажира с прехвърлянето на балистични ракети, което според нас би представлявало сериозна ескалация на подкрепата на Иран за агресивната война на Русия срещу Украйна", добави той.

В търсене на допълнителни оръжия за операциите си в Украйна Москва се обърна към страни, на които са наложени санкции, включително Северна Корея. Съединените щати вече наложиха санкции на ирански производители на дронове, чиито продукти са били доставяни на Русия.

"Иранското ръководство също така продължава да отрича, че е изпращало каквито и да било дронове на Русия, когато светът вижда ясни доказателства, че Русия е използвала тези дронове в безмилостните си атаки срещу цивилното население в Украйна", каза Ведант Пател.

Говорителят изтъкна, че новият президент на Иран Масуд Пезешкян, смятан за реформатор в ислямистката република, е водил кампанията си с надеждата да подобри отношенията със Запада, предаде БГНЕС.

"Това двуличие е само още едно напомняне на международната общност, че иранският режим не заслужава доверие", добави той. 

Снимка: БГНЕС