В Гърция горят блокове и къщи, страната зове Европа за помощ

Няколко държави се включиха в борбата с огнената стихия

12.08.2024 | 18:25 Редактор: Вяра Димова
Гърция гори.

Продължава борбата на пожарната за овладяване на огъня в Атина. Огнеборците гасят на три фронта - в североизточните квартали на гръцката столица Пентели, Врилисия и Халандри.

През целия ден бяха извършени евакуации на населени места. Изгоряха много къщи и магазини, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева. Драматичната остава ситуацията в района Ано Врилисия.

"На улиците "Атанасиу Дяку" и "Никитара" горят жилищни блокове, мезонети и еднофамилни къщи. В района има разпръснати пожари в дворовете на къщите, като се чуват и експлозии", информира кметът Янис Писимисис.

Огнената стихия бушува неудържимо в Източна Атика

Изгорели са училищният комплекс, закрит физкултурен салон и детска градина в района на Неа Пентели. На място работят повече от 700 пожарникари със 177 коли, доброволци, полиция, армията и 32-а летателни апарата. 

Генералният секретариат за гражданска защита инициира задействането на Европейския механизъм за гражданска защита (UCPM) с искане за предоставяне на въздушна и наземна помощ за справяне с бушуващия пожар в Атика при условия на екстремен риск от пожар, считано от вчера следобед.

До момента на гръцкото искане са отговорили: Франция, с пратка от хеликоптер тип Super Puma с кофа, която се очаква да пристигне тази вечер; Италия, с изпращането на два противопожарни самолета тип Canadair, които се очаква да пристигнат утре сутринта; Чешката република изпраща 75 пожарникари и 25 автомобила, от които 9 водни, които се очаква да пристигнат утре; Очаква се и финализиране на помощта от Испания и Турция.

Снимки: БГНЕС