fallback

Русия атакува Украйна с ракети на Ким Чен Ун и взе невръстна жертва в Киев

Продължава евакуацията в Курска област

12.08.2024 | 10:26 Автор: Искра Ангелова

Русия е атакувала Украйна, включително Киевска област, с десетки ирански дронове камикадзе "Шахид" и севернокорейски балистични ракети КН-23. Това обяви командирът на украинските военновъздушни сили Николай Олешчук, цитиран от агенция УНИАН.

По думите му 4 севернокорейски ракети са били изстреляни от Воронежска област, а 53 от общо изстреляните 57 ирански безпилотници са били свалени от украинските ПВО системи.

"Относно руските атаки със севернокорейски ракети ще кажа следното - въпреки че ракетите на Пхенян рядко достигат целите си, те представляват сериозна заплаха", отбелязва Олешчук.

4-годишно дете загина в Киев

Службата за спешна помощ на Украйна съобщи, че отломки от руска ракета са паднали върху жилищна сграда в град Бровари, предградие на столицата Киев. Според информацията под развалините на сградата са загинали двама души, включително 4-годишно дете.

Властите на Русия пък съобщиха, че най-малко 13 души са били ранени, когато отломки от свалена украинска ракета са паднали в неделя върху жилищна сграда в руския град Курск. Най-малко двама от тях са били ранени сериозно, а в сградата е избухнал пожар. Това съобщи губернаторът на Курска област Алексей Смирнов в профила си в Telegram, предава "Труд".

Междувременно руското министерство на отбраната заяви, че екипажи на ударната авиация с изтребители Су-25 са унищожили жива сила, бронирана и автомобилна военна техника на украинските въоръжени сили в пограничен район на Курска област.

Продължава евакуацията в Курска област

Руските власти продължиха да евакуират десетки хиляди цивилни от южната Курска област на фона на започналото миналата седмица украинско нахлуване в региона. Повече от 76 000 души бяха евакуирани от граничещите с Украйна райони в областта. В Курска област в сряда беше обявено извънредно положение, след като украинските войски напреднаха в региона.

Базираният в Лондон професор и специалист по отбраната Майкъл Кларк пък за пише за британският в. "Таймс", че нахлуването на руска територия в района на Курск, дотук е най-рискованото решение на украинския президент Володимир Зеленски. По думите му с този ход той е изненадал не само Москва, но също така и западните поддръжници на Киев.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback