Русия и Украйна с взаимни обвинения за пожара в АЕЦ "Запорожие"

Инцидентът не е оказал влияние върху ядрената безопасност, заявиха от MAAE

12.08.2024 | 09:59 Редактор: Вяра Димова
Потушиха пожара в АЕЦ ''Запорожие''.

Пожарът, за който вчера украинският президент Володимир Зеленски съобщи, на територията на окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала, е водеща тема в световните медии.

Според назначения от Москва губернатор на украинската Запорожка област Евгений Балицки в охладителната кула на най-голямата атомна електроцентрала в Европа е избухнал пожар. Той обвини за това украинския обстрел по град Енергодар.

Според Международната агенция за атомна енергия (MAAE), която разполага с екип от експерти в централата, този инцидент не е оказал влияние върху ядрената безопасност.

Пожарът в АЕЦ "Запорожие" е изгасен напълно, съобщава френският в. "Монд", като цитира представител на назначената от Русия местна администрация. Както Москва, така и Киев се обвиниха взаимно, че стоят зад инцидента, отбелязва френското издание.

Друг френски вестник - "Фигаро", цитира изявление на украинския президент Володимир Зеленски, който съобщи в социалните медии, че "руските окупатори започнаха пожар" в централата, но подчерта, че "в момента нивата на радиация са в нормите", информира БТА.

Тази информация е потвърдена и от назначения от Москва губернатор Балицки, който добавя, че работата на шестте реактора е спряна като предпазна мярка.

Снимка: архив, БГНЕС