Огънят в Гърция погълна къщи, а пожарникар е в болница с тежки изгаряния

Стихията стигна и до Атина

12.08.2024 | 09:35 Редактор: Беатрис Младжова
Очаква се допълнително засилване на ветровете.

Драматични часове в Североизточна Атика, тъй като пожарът, който започна от Варнава по обяд в неделя, се развива бързо и навлезе в планината Пентели. Малко преди 6 тази сутрин беше обявено: "Въпреки свръхчовешките усилия на всичките пожарни сили, огнената стихия достигна столицата Атина".

Според пожарния метеоролог Теодорос Джанарос за по-малко от 12 часа огънят е "пробягал" разстояние от над 30-40 км. От вечерта до днес бяха евакуирани десет населени места. За жителите на Варнава е отворил Олимпийският стадион (ОАКА). А на още шест района е изпратено съобщение за готовност за евакуация, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Тревогата се засилва от факта, че както казаха метеоролозите и представителят на пожарната се очаква допълнително засилване на ветровете, които вече са помогнали на огъня да измине огромно разстояние, изгаряйки всичко по пътя си.

Според пресаташето на пожарната Ватракоянис 510 пожарникари с 16 групи горски служители и десетки превозни средства се борят с огнените фронтове. От сутринта започнаха да летят в два кръга над фронтовете общо 29 летателни апарата - първият кръг с 11 самолета и 6 хеликоптера.

Най-големият проблем се намира в в района Дионис, като пламъците достигат къщи, Палая и Неа Пентели и Маратона, като местните ветрове затрудняват работата на пожарната, докато на разсъмване беше дадена заповед за евакуация както на детската болница Пентели, така и на 414 Военна болница и на манастира "Св. Ефрем ", когато огънят започна да наближава  планината Пентели.

Най-големият проблем се намира в района Дионис, като пламъците достигат къщи в Палая и в Неа Пентели и Маратона, като местните ветрове затрудняват работата на пожарната. Пожарникар, работещ в района Маратона, беше откаран с линейка и е с изгаряния по ръцете и краката. Според информацията той е с изгаряния 2-ра степен, които трябва да бъдат лекувани от пластични хирурзи.

"Поне 20 къщи са изгорели във Варнава, една в населеното място. Виждали сме да горят къщи, коли и животни. Пожарът е много силен", каза  Панайотис Кацикис, пожарникар доброволец във Варнава. Министър-председателят Кирякос Митцотакис се върна спешно от почивка и посети координационния център. Очаква се изявление по-късно днес.

Снимка: БГНЕС