Новият лидер на "Хамас" иска преговори за край на войната - съгласен ли е Нетаняху?

Тази седмица израелският премиер ще бъде изправен пред огромен натиск от страна на САЩ

12.08.2024 | 09:18 Редактор: Искра Ангелова
Очаква се сериозен натиск от САЩ.

Новият лидер на "Хамс" Яхия Синвар е предал чрез посредници съобщение на Израел, че иска да преговаря за прекратяване на огъня, съобщава американският телевизионен канал CNN. Съобщението е било предадено от египетски и катарски посредници преди важна среща на върха, която ще се състои през следващите дни.

Израелски източници разкриват пред CNN, че министър-председателятна еврейската държава Бенямин Нетаняху е готов да сключи сделка, независимо от последствията за неговата управляваща коалиция.

В същото време израелските служители по сигурността остават много по-скептични относно желанието на Нетаняху да сключи споразумение предвид ожесточената опозиция от страна на крайнодесните министри в неговата коалиция.

Позовавайки се на думите на един от източниците, CNN отбелязва, че все още не е известно дали самият Нетаняху иска споразумение за прекратяване на огъня. Ясно е обаче, че тази седмица той ще бъде изправен пред огромен натиск от страна на САЩ за постигане на прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците.

Източник твърди, че американски служители са дали ясно да се разбере на израелските си колеги, че е дошъл моментът за преговори за прекратяване на огъня, за да се избегне по-широка война в региона.

Освен това Форумът за семействата на заложници и изчезнали лица, основан от близките на хора, отвлечени в Ивицата Газа по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври 2023 година, също призова Израел и "Хамас" да сключат сделка за освобождаване на заложниците и прекратяване на огъня.

"Споразумението е единственият начин да върнем всички заложници у дома. Времето изтича. Заложниците вече нямат такова. Споразумението трябва да бъде подписано сега", се казва в изявление на форума, информира "Фокус".

В същото време коалиционните партньори на Нетаняху дадоха да се разбере, че не искат страната да сключи сделка с "Хамас".

Снимка: БГНЕС