Силният вятър и високите температури затрудняват гасенето на пожарите в Гърция

Тече евакуация в районите с бушуващ огън

11.08.2024 | 22:41 Редактор: Вяра Димова
Гърция е в плен на пожарите.

Два пожара горят на километри от гръцката столица. На жителите им е наредено да се евакуират, докато десетки пожарникари се борят с пожар, разпалван от силни ветрове и високи температури, близо до гръцката столица, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Голяма е операцията на пожарната на фронта на пожара във Варнавас, който продължава от днес на обяд. Както съобщи представителят на  противопожарната служба Василис Ватракоянис, на място работят 380 пожарникари с 110 превозни средства, 12 екипа горски командоси и 29 летателни апарата, включително 16 самолета и 13 хеликоптера, един от които е за тяхната координация. Съобщава се и за изгорял автомобил на пожарната. 

Евакуирани са пет населени места

Огънят се е приближил и към езерото Маратона. Според представителя на пресата на пожарната, пожарникарите "се сблъскват с пламъци, които в много случаи надхвърлят 25 метра". В заключение той призова жителите на района да следват инструкциите на властите.

В болница са двама мъже с дихателни проблеми. Полицията регулира движението в района на Варнава заради продължаващия пожар.

Пожарни екипи гасят и пожар в гориста местност близо до град Мегара, западно от Атина, в района на Нео Мази. В района духа силен вятър, който допълнително затруднява работата на огнеборците.

Изгорели са къщи

"Някои къщи вече са изгорели или са изложени на риск", каза кметът на Мегарео - Панайотис Маргетис.

По-късно той съобщи, че пожарът е овладян, но има 4-5 къщи, които са напълно изгорели. Първоначално е изпратено съобщение от 112 с молба жителите да бъдат готови, а след това е дадена заповед за евакуация им в Егирус.

Снимка: БГНЕС