fallback

Александър Лукашенко нареди повече военни и оръжия по границата с Украйна

Решението е превантивно след като дронове от Украйна влезли в Беларус

10.08.2024 | 18:14 Автор: Елеонора Танева

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е наредил да се засили групировката на войските в Гомелско и Мазирско направления, разположени край границата с Украйна. Това съобщи Укринформ, позовавайки се на информация от беларуската служба на Радио "Свобода“. Според министъра на отбраната на Беларус Виктор Хренин групите войски ще бъдат засилени, "за да реагират на всяка възможна провокация“.

"Военните подразделения от силите за специални операции, сухопътните сили, ракетните сили, включително тези с реактивни системи за залпов огън "Полонез“ и системи "Искандер“, получиха задачата да се разположат в определените зони. Ние също така засилихме способностите на противовъздушните си ракети, средствата за радиоелектронна борба и авиацията“, заяви Хренин.

Решението е взето след предполагаемото снощно нарушение на беларуското въздушно пространство от дронове, дошли от територията на Украйна, за което по-рано съобщи Лукашенко. Според министъра вчера ВВС на бойно дежурство са засекли "неидентифицирани въздушни обекти, придвижващи се от територията на Украйна“, които, след като са пресекли границата с Беларус, са „класифицирани като безпилотни летателни апарати“. Част от тях в последствие са прехванати, пише БГНЕС.

По-рано Лукашенко заяви, че в петък вечерта частите на ВВС и противовъздушната отбрана на Беларус са били приведени в повишена готовност във връзка с нарушаване на въздушното пространство в района на град Костюковичи. Според Лукашенко в 19:04 местно време силите за ПВО са унищожили няколко цели над територията на Беларус, а останалите са били унищожени от руските сили близо до Ярославъл.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback