Владимир Путин ги нарича "деца чудо": Какво знаем за руските шпиони?

"Нелегалните" не се ползват от дипломатическа защита

11.08.2024 | 06:40 Редактор: Вяра Димова
Руски шпиони има навсякъде по света.

Някои са семейства с деца, други са студенти, трети са учени. Изглеждат като средностатистическия мил и дружелюбен съсед. В Русия са смятани за елита на шпионажа, а президентът Владимир Путин ги нарича "деца чудо". Това са т.нар. "нелегални".

Става дума за хора от руските тайни служби, които под фалшива самоличност с години или дори с десетилетия живеят в чужбина със задачата да осигуряват информация или да изпълняват поръчки, разказва германската обществена медия "АРД".

За разлика от шпионите, които официално работят в посолствата и консулствата, т.нар. "нелегални" не се ползват от дипломатическа защита. И ако бъдат разкрити, ги заплашват продължителни присъди. Както казва ръководителят на Федералната служба за защита на Конституцията (контраразузнаването) Томас Халденванг, по всяка вероятност и в Германия има много такива хора.

Шпионите са навсякъде

След края на Студената война в Германия само веднъж са били разкривани руски "нелегални". През октомври 2011 година семейна двойка с фалшивите имена Хайдрун и Андреас Аншлаг е арестувана, осъдена на затвор и впоследствие депортирана в Русия. Двамата се представяли за израснали в Южна Америка австрийци и в продължение на десетилетия шпионирали в Германия. 

Може би най-важният източник на двамата шпиони е нидерландски дипломат, който дълги години им е предоставял секретни документи на НАТО.

От началото на руската инвазия в Украйна насам бяха разкрити няколко руски "нелегални" в Нидерландия, Гърция, Норвегия и Словения. Сред тях е един руснак, представял се за бразилец, който е следвал в Ирландия и в САЩ, преди да започне стаж в Нидерландия в Международния наказателен съд. В Норвегия пък е задържан изследовател в университет, който се занимавал с геополитическото значение на Арктика. И той твърдял, че е бразилец, пише DW.

Русия осъществява активна шпионска дейност в Западна Европа

Това твърди германското контраразузнаване.

"Смятаме, че Русия прибягва към всички възможни инструменти за шпионаж, включително убийство на противници", казва шефът на службата Томас Халденванг.

От месеци европейските разузнавателни служби предупреждават интензивно за възможни саботажи и палежи, зад които биха могли да се крият руски шпиони.

Снимка: архив, БГНЕС