Гръцкият чуждестранен туризъм бележи сериозен спад през 2024 г.

Туристите са започнали да пестят пари

10.08.2024 | 08:40 Редактор: Вяра Димова
Туристите в Гърция намаляха.

2024 г. не беше най-добрата година за гръцкия чуждестранен туризъм. Доказателствата (с изключение на претенцията за предпочитане на "свръхтуризма"), показват спад в доходите на местните общности в Цикладите, Крит, западен/югозападен Пелопонес, Халкидики и Спорадите, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева

На някои острови спадът в приходите варира от 20 до 40%

Въпреки че до края на сезона остават още поне 2 месеца, щетите вече се забелязват. Само Турция и някои балкански страни (България) показват ръст на туристическите потоци, но това е т.нар. "туризъм за бедните": толкова, колкото средностатистическият американски или арабски турист харчи на ден в Миконос или Санторини, 50 български туристи харчат на ден в Северна Гърция. Но това, че "извънградският туризъм" е навсякъде в Гърция, не означава, че той не натоварва водата, комуникациите и електрическите мрежи.

Те са много, харчат малко и натоварват страна, която не може да обслужи население от 9,5 милиона души (гърци по произход и чужденци по произход) с над два пъти повече туристи.

Санторини преживява ако не лош, то със сигурност много посредствен туристически сезон. Нищо подобно на славата на 2019 г. по отношение на пристигащите и пристигащите за престой от поне пет дни. Туристите пристигат на круизен кораб, преминават през основните атракции с темпото на валс и напускат острова вечер, често без да харчат нито цент за него. Колко "мастило се изля" или по-скоро "счупиха се клавиатури" около препоръката на кмета да се ограничат местните пътувания, тъй като "се очакват 17 000 туристи" на ден.

Реално пристигат 17 000 туристи на ден

Те са правили и продължават да правят подобни "набези" на острови, които не могат да си го позволят. Най-лошото плашило за жителите на острова са туристите от круизните кораби. Тези, които не правят нищо, освен да ядат сладолед, поне да си купят сувенир, да използват местния транспорт и това е. И разбира се, не само местната инфраструктура страда от това, но и местните жители.

Те "плачат" за "добър" турист, който дойде и плати скъпите хотели на острова и посети таверни и ресторанти, а сега дори не може да се разхожда по алеите и да се обслужва, както би трябвало заради "скакалците" на круизните кораби.

За още един "флагман" на гръцкия туризъм, Миконос, няма въпрос: Въпреки очевидно превъзходната си инфраструктура в сравнение със Санторини, очернянето на острова от страна на правителството удари силно приходите му. Фактът e и, че Миконос изглежда "военна зона за престъпни организации"=

Цените са невероятно високи

И туристите го решиха "Гърция не струва толкова пари. Атина, като най-бързо развиващия се местен туристически пазар, потвърждава това: те не харесват града, смятат го за твърде грозен и отзивите са твърде лоши. Само югоизточните предградия (Глифада, Вула, Вулиагмени, Варкиза) получават положителни отзиви, но това все още е за малцина. Обядът за двама в крайбрежна рибна таверна струва около 200 евро, а в ресторант – до 400 евро, и това без големи риби. Как могат да дойдат туристи със средни доходи, когато тези райони на Атина изискват доходи за няколко дни само за едно хранене".

Ключовият туристически пазар на Гърция, Обединеното кралство, отбеляза спад от 16,7% в приходите от туризъм през първите пет месеца на тази година. В цялата страна има близо 200 000 единици за краткосрочно наемане, което е с 10,2% повече от 2023 г. и съответен спад в хотелите. А това е сериозен индикатор, че туристите са започнали да пестят пари.

Снимка: БГНЕС