Кметът на Синтики: Отваряме противопожарни зони по границата с България

Горещият район е пълен с противопехотни мини, каза Йоргос Тациос

09.08.2024 | 22:18 Редактор: Беатрис Младжова
Досега са погълнати над 26 000 хектара девствени гори.

Пожарът, който гори от средата на юли на българо-гръцката граница, все още е активен. Той беше предизвикан  от падането на мълния на височина от 1400 м в планината Орвилос.  

Продължителната суша, силните ветрове, както и много високите температури, съчетани с ниска влажност, направиха условията благоприятни за горски пожари в района, като пожарът сега се намира в западната част на планината. Според учените огънят пълзи в букова гора и това на практика означава, че на този етап не се разпространява толкова лесно. Огънят обаче много бързо се прехвърли  и в  България и гори неконтролируемо на три фронта, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева. 

"В момента отваряме противопожарни зони по границата с България и вниманието на всички заинтересовани страни е насочено към тази част", отбелязва кметът на Синтики Йоргос Тациос.

Кметът на Синтики дава разяснения за огнената стихия

Но защо огънят все още гори 23 дни след първите пламъци? Според кмета фактът, че това е недостъпен район, съчетан със съществуването на неизследвани минни полета от времето на Гражданската война, е затруднил овладяването му. 

"Горещият район е пълен с противопехотни мини, поставени от бунтовниците. Когато специалните служби на армията се качиха да проверят откъде може да мине пожарната, засичаха метал навсякъде и забраниха достъпа на автомобили. При пожара чухме много експлозии на мини, които също предизвикаха пожари. За съжаление, този пожар ще бъде потушен само ако вали достатъчно - нещо подобно, според метеорологичните прогнози, не изглежда да се случи преди 20 август - или ако достигне зоната на пожара, изгаряйки цялата междинна част", ​​подчерта Тациос. 

Той добави, че този пожар ще бъде голям урок и това е така, защото двете села, Aхладохори и Aгистрo, които бяха приближени от пламъците и жителите бяха евакуирани като предпазна мярка.

"Двете са построени в планината и за щастие, огънят ги приближи от северната страна и затова евакуацията стана от юг. Ако беше направено обратното и при положение, че е път, нямаше да можем да помогнем на жителите. Затова сме помолили и министъра на климатичната криза и гражданската защита Кикилия да свърже тези две села с път, за да има втори, алтернативен проход", допълни кметът на Синтики. 

Досега огнената стихия е погълнала повече от 26 000 хектара девствени гори.

Снимка: БГНЕС