fallback

Володимир Зеленски: Всички виждат, че украинската армия знае как да изненадва

Москва взе извънредни мерки с допълнителна бойна техника

09.08.2024 | 18:57 Автор: Беатрис Младжова

Тежки боеве в руската Курска област предизвикаха Москва да вземе извънредни военни мерки. Допълнителна бойна техника се отправи към граничния регион, където четвърти ден се водят сражения с нахлулите украински части. От Украйна за първи път направиха коментари с обяснение защо е приложена тактика с навлизане на чужда територия.

За да укрепи силите си, Русия насочи към Суджанския район в Курска област ракетни системи за залпов огън, артилерийски оръдия, танкове и камиони, а изтребители Су-34 вече са нанесли удари с авиобомби. От Москва твърдят, че успяват да отблъснат украинското нашествие. В Курска област е обявено извънредно положение. Представители на украинското ръководство за първи път признаха, макар и индиректно, за действия на украинската армия в Русия. 

"Войната е война, със свои собствени правила. Атаката на агресора на територията на една суверенна държава изисква реакция. Агресорът неизбежно получава съответните резултати. А първопричината за всяка ескалация, включително в Курск, е "недвусмислената агресия" от страна на Русия, която вярва, че може да нахлуе безнаказано в Украйна", заяви съветникът на президента на Украйна Михайло Подоляк.

"Всички виждат, че украинската армия знае как да изненадва", коментира украинският президент Володимир Зеленски.

"Русия донесе войната в нашата страна и трябва да почувства какво е направила", допълни той. 

Украйна засилва атаките си срещу Русия

Въоръжените сили на Украйна съобщиха, че са атакували и в друга област - нанесли са удар от въздуха по база на бойната авиация в Липецка област, на близо 300 км от границата. 

Вследствие на удара е избухнал голям пожар и са предизвикани експлозии. Тревогата в този регион беше отменена по-късно, но са пострадали 9 души, а развлекателните събития са забранени. В друга част на фронта, Русия проведе смъртоносна атака. 

Артилерийски обстрел порази супермаркет в град Костянтинивка в украинската Донецка област. Загинали са най-малко 10 души, 35 са ранени. Снарядът, паднал в магазина, причини пожар със значителни щети.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от Свят
fallback