Ново силно земетресение удари Япония

Няма обявено предупреждение за цунами

09.08.2024 | 17:42 Редактор: Деси Николова
Япония отново се разтърси.

Земетресение с магнитуд 5,3 беше отчетено в Токио тази вечер, съобщи правителството на Япония. Инцидентът настъпва ден след издаването на първото в историята предупреждение за потенциално голямо земетресение в западната част на страната, съобщи Ройтерс.

Премиерът Фумио Кишида заяви скоро след земетресението, че правителството не е получило данни за значителни щети.

Епицентърът е в префектурата Канагава, разположена на юг от столицата на дълбочина 10 км според Японската метеорологична агенция.

Канагава не се намира в западната зона по протежение на тихоокеанското крайбрежие на Япония, известна като Нанкайски разлом, която беше посочена във вчерашното  предупреждение за мегаземетресение с магнитуд над осем.

Няма обявено предупреждение за цунами, след като правителството изпрати предупреждения за жителите на Токио и префектури Канагава, Сайтама, Яманаши и Шизуока.

Някои железопътни линии, включително влакът-стрела "Шинкансен" спряха движение в районите на Токио и Канагава, информира БТА.

Няма данни за щети по АЕЦ "Хамаока" в Шизуока или в топлоелектрическите централи в Канагава, съобщи държавната медия NHK.

Снимка: БГНЕС