fallback

Гърция зове ЕК за помощ за справяне с чумата по животните - все по-близо до България?

Вече над 20 хиляди са убитите животни от ферми

09.08.2024 | 17:32 Автор: Искра Ангелова

Гърция търси помощ от Европейската комисия за справяне с чумата при овцете и козите. Няма нови положителни проби в близост до границата с България.

В районите до българската граница продължават проверките на фермите с кози, но всички проби до сега са отрицателни, съобщават санитарните власти.

Увеличават се случаите на заразени животни в област Етолоакарнания, която се намира в Западна Гърция. Поради забрана за транспорт на застрашените животни в страната няма опасност чумата да се разпространи и в други области, категорични са от националния щаб за контрол по разпространението на заразата.

Вече над 20 хиляди са убитите животни от ферми, където има положителна проба, пояснява БНР.

Депутатите-социалисти обвиняват правителството, че много късно е реагирало на разпространението на чумата сред козите. Не са правени проби при внос на този вид животни от чужбина, посочват в изявление социалистите. А санитарните екипи са без достатъчно специалисти и проверката на всички 2500 ферми тече бавно, заявиха депутати.

От правителството съобщават, че Гърция е поискала финансова помощ от Европейската комисия за овладяване на епидемията и за обезщетение на фермерите.

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Свят
fallback