Битката за Гърция

СИРИЗА срещу Нова демокрация

25.01.2015 | 10:53 Редактор: Красимир Кирев
Битката за Гърция

Днес се провежда предсрочен парламентарен вот в Гърция. В южната ни съседка изборният ден вече започна. Над 19 хил. избирателни секции отвориха врати в 7ч. сутринта, право на глас имат 9 млн. и 800 хил. гърци. За гласовете на избирателите се борят 21 партии, 4 коалиции и един независим кандидат.

Последните социологически проучвания показват, че шест партии ще намерят място в новия гръцки парламент. По данни на агенция КАПА Research СИРИЗА ще спечели изборите с 33,5% подкрепа, което би й осигурило 148 мандата в 300-местния парламент.

Съвсем близо до пълното мнозинство от 151 депутатски места. На второ място се очаква да се наредят управляващите консерватори от Нова демокрация с 30,1 на сто от гласовете и 88 депутати. Трета засега сила е крайнодясната Златна зора с 6,1% и 18 мандата в парламента.

Място в новия гръцки парламент според социолозите ще намерят също социалистите ПАСОК, партията на журналиста Ставрос Теодоракис „Потами“ и Гръцката комунистическа партия ККЕ. Под 3-процентната бариера за влизане в парламента остава отцепилата се от ПАСОК партия „Движение на социалдемократите”на бившия премиер Георгиус Папандреу.

Откъде започват пътя си двете най-големи партии в Гърция и с какво печелят сърцата на своите привърженици.

Всичко започва през 2001 г., когато узрява идеята за обединение на левицата. Силен тласък за създаването на новата коалиция дава несъгласието със сталинистката линия на Гръцката комунистическа партия (ККЕ). Ядро на новата формация с името СИРИЗА или „Коалиция на радикалната левица“, става Коалицията на левите екологични движения (СИН).

Начело на СИРИЗА е 40-годишният Алексис Ципрас. Харизматичен лидер, сочен като най-вероятния бъдещ премиер на Гърция. Двигател на преминалата бурно и емоционално предизборна кампания на партията е събираното с години недоволство. А обещанието на Ципрас за връщане на надеждата за Гърция отеква по площадите и в сърцата на неговите поддръжници, но кара международните й кредитори да настръхват.
 

"Дайте ни мандат да управляваме и ние ще сложим край на катастрофалните спасителни програми и ще можем да предоговорим условията. Гласувайте за стабилността, дайте ни подкрепата, за да изведем Гърция до нови висоти. Дайте мнозинството на СИРИЗА", казва Ципрас.

 


Силната подкрепа, породена от големите очаквания и надежди, отрежда на СИРИЗА мястото на първа политическа сила в страната. Въпросът е дали подкрепата за нея ще успее да й осигури пълно мнозинство.


Консервативната "Нова Демокрация" е основана през 1974 г. от Константинос Караманлис. Лидерът на партията и настоящ премиер Андонис Самарас оглавява партията от ноември 2009 г. Водената от него предизборна кампания се съсредоточава в пълно отрицание на идеите на СИРИЗА. По време на предизборните си прояви Самарас изтъква икономическата стабилност, постигната от неговия кабинет и определя радикалната левица като заплаха за постигнатата крехка икономическа и политическа стабилност в страната.
 

"Ние елиминирахме дефицита. Гърция вече няма нужда от заем, защото растежът започна и безработицата намалява. Разбира се, все още има дълъг път пред нас, но месец след месец показателите стават все по-добри", изтъква Самарас.


Той се определя като капитана, който трябва да стои на кормилото на Атина в тези трудни за страната часове. Днес думата имат гръцките избиратели, които ще определят кой ще управлява плаващият в бурно море кораб на страната през следващите 4 години.