fallback

Киев обеща реакция на атаката в Мариупол

Сепаратистите започват офанзива

25.01.2015 | 10:46 Автор: Красимир Кирев

Украинският президент Петро Порошенко обеща военна, дипломатическа и политическа реакция на атаката в град Мариупол, при която загинаха най-малко 30 души. Днес той ще председателства кризисна среща на националния съвет по сигурността. В това време Съветът за сигурност на ООН не успя да постигне консенсус за обща декларация относно сблъсъците в Донбас. Причината – настояване на британската делегация за допълнително обсъждане на становищата на сепаратистите, едно от които е обявяване на офанзива в Мариупол.

Последното заключение на ОССЕ е, че гардът е бил обстрелван от изток и североизток с ракети Град и Ураган. Ген. секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че ракетите са били безскрупулно насочени към цивилни, което е грубо нарушаване на международните хуманитарни разпоредби. Той остро осъди решението на ръководството на сепаратистите да  блокират мирните преговори.

В Саудитска Арабия, украинският държавен глава Петро Порошенко проведе серия неформални разговори с представителите на ЕС Федерика Могерини и Доналд Туск, както и с американския вицепрезидент Джо Байдън. На тях е постигнато споразумение за необходимостта от нова среша в Женевския формат с участието на ЕС, САЩ, Украйна и Русия.  

"Целият свят беше шокиран от ужасната трагедия, която се случи в Мариупол.  Терористичната атака, която отне живота на десетки украинци и рани повече от 100 невинни за нищо цивилни изисква моментална реакция", категоричен е Порошенко.

 

 

Иначе лидерът на сепаратистите в Донецк Александър Захарченко обяви, че проруските сили започват военна акция в Мариупол. Мирното споразумение от Минск досега беше формално. Оттук нататък е тотално забравено.  

"Искам да кажа следното: Днес ние започваме офанзива в Мариупол. С помощта на Господ, до няколко дни ще постигнем резултат. Мисля че това е най-добрият отговор и най-доброто почитане на убитите. Това ще бъде нашият реванш за всички" - думи на Захарченко.

Миналата седмица украинските власти обвиниха Русия, че е разположила 9 хил. свои военни и специални части. Москва отрече това и обяви, че никой не разполага с доказателства за руско военно присъствие в Донбас.

 

fallback
Още от Свят
fallback