fallback

В Ла Пас мечтите са безплатни

Започна фестивалът на богатството и изобилието

25.01.2015 | 10:36 Автор: Красимир Кирев

Фестивалът Аласитас е мястото, където мечтите са безплатни. Хората го отбелязват като купуват макети на всякакви предмети – автомобили, телефони, дори жилищни комплекси. Така се надяват да предизвикат съдбата и мечтите им за луксозни придобивки да станат реалност.

Техният адресат е митологичното божество Екеко, покровител на изобилието и богатството, и емблема на фестивала. На тазгодишното му издание беше представена негова статуя на 2 хил. години. Тя беше върната от швейцарски музей, където е отнесена от дипломат преди 156 години. Президентът на Боливия Ево Моралес се надява тя да донесе просперитет на цялата страна:

"Преди пристигането нa Екеко в Швейцария, страната нямаше богатства. Той отиде там и вижте сега колко богата е Швейцария. Сега нашият Екеко се връща в Боливия и ще ни донесе благоденствието, които са имали нашите предци", заяви държавният глава.

Иначе, мечтите на хората са разнообразни. Едни си купуват миниатюрни автомобили, други макети на техника. Някои пък търсят сертификати за професионална квалификация.

Боливийската валута е боливиано –  банкнота от 200 боливианос, има стойността на 50 лева и 94 стотинки. Как ли би Екеко,  боливийският покровител на изобилието и богатството, би могъл да ги материализира...

 

fallback
Още от Свят
fallback