Руска атака уби най-малко четирима души в Донецка област

Нанесени са поражения по 26 сгради

09.08.2024 | 08:08 Редактор: Вяра Димова
Руски обстрел по Украйна взе жертви.

При руски обстрел в украинската Донецка област са убити най-малко четирима души, предаде "Ройтерс". Областният губернатор Вадим Филашкин съобщи за най-малко две жертви при стрелба срещу жилищен район в Константинивка, западно от Бахмут - град, който премина в руски ръце преди година след месеци на тежки битки.

По-късно Филашкин съобщи за още двама убити и 11 ранени в намиращия се на югозапад от там град Селидове. Поражения има по 20 многоетажни жилищни блока и 6 административни сгради.

Вчерашният обстрел започна, докато руските сили се биеха с украински войски в района на руската Курска област. Украинските сили нахлуха през границата преди три дни. Според Москва това е опит на Киев да принуди Русия да отклони ресурси от фронта в Украйна.

За масирана украинска атака с дронове срещу югозападната руска Липецка област, която не граничи с Украйна, съобщиха руските власти. Включила се е противовъздушната отбрана, няма пострадали, написа в социалната мрежа Telegram губернаторът Игор Артамонов.

Според информацията му, при падането си, дрон е нанесъл щети по електроцентрала и е причинило смущения в електрозахранването. Имало е "детонация на опасни експлозивни предмети". Артамонов обяви извънредно положение в град Липецк и нареди евакуацията на четири околни села, или на над 400 домакинства. Някои от евакуираните села са близо до военновъздушна база извън Липецк, където е избухнал пожар, предаде БНР.

Руските власти съобщават за украинска атака с дронове в Белгородска област, близо до границата. Причинени са материални щети, няма пострадали. Според областния управител Вячеслав Гладков руската противовъздушна отбрана е свалила 29 дрона. Нападения е имало и в Севастопол, на анексирания от Русия Кримски полуостров.

Снимка: архив, БГНЕС