fallback

В Япония предупреждават за мегаземетресение след труса от 7,1 по Рихтер

8 души са ранени при труса в четвъртък

09.08.2024 | 07:55 Автор: Елеонора Танева

Осем души са ранени при земетресението с магнитуд 7,1 на 8 август, четвъртък, в южната част на Япония.

"Вероятността за ново голямо земетресение е по-висока от нормалното, но това не е индикация, че със сигурност ще има такова", заявиха от Японската метеорологична агенция (JMA).

Това е първото предупреждение, издадено по новата система, разработена след силното земетресение през 2011 г.

Говорител на правителството отказа да коментира съобщението на телевизионния оператор NHK, че министър-председателят Фумио Кишида ще отмени пътуването си до Централна Азия в петък вследствие на предупреждението.

По време на труса в четвъртък край южния остров Кюшу се разклатиха светофари и автомобили, а съдове паднаха от рафтовете, нямаше съобщение сериозни щети.

Щетите при 7,1 по Рихтер са ограничени

Агенцията за борба с пожарите и бедствията съобщи, че осем души са пострадали, някои от тях от падащи предмети.

Японският архипелаг със 125 милиона души население, разположен върху четири основни тектонични плочи, е подложен на около 1 500 земетресения всяка година, повечето от които са слаби.

Дори и при по-силни трусове последиците обикновено са овладени благодарение на напредналите строителни технологии и добре отработените аварийни процедури.

Предстоящо мегаземетресение

Правителството вече заяви, че вероятността да се случи мегаземетресение през следващите 30 години е около 70 %, пише БГНЕС.

То може да засегне голяма част от тихоокеанското крайбрежие на Япония и да застраши живота на около 300 000 души в най-лошия случай, твърдят експерти.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback