Нови пожари избухнаха в Гърция близо до границата с България

Евакуират и туристи от остров Крит

08.08.2024 | 21:35 Редактор: Деси Николова
Пожарникари и военни действат за ограничаване на огъня.

Ситуацията с пожарите в Гърция е критична. Туристи биват евакуирани от остров Крит. Пожари са избухнали и близо до границата с България. В районите около Драма и Ксанти са се появили нови огнища. Горят сухи храсти и дървета, а вятърът разпространява огъня, увеличавайки обхвата на бедствието.

Пожарникари и военни действат за ограничаване на огъня. Властите очакват до няколко часа резултат от включването на самолети и хеликоптери. Предупреждават хората да не се доближават до пожарния фронт и да се пазят от гъстия дим, който се стели в района на огнищата до Драма и Ксанти.

Няма риск от тези пожарни огнища огънят да достигне българската граница, категорични са пожарникарите.

Изключително критична е ситуацията до град Ретимно на остров Крит. Там силен и променлив вятър разпалва нови огнища. Вече са евакуирани с автобуси жителите и туристите от шест села. Районът до пожара е популярен с малките семейни хотели за туристи от цял свят. Не достигнаха пожарникарите, които прехвърлиха от съседни острови. Изпращат екипи и от Атина, информира БНР.

С мащабни сили се действа и по въздух - 13 самолета и 9 хеликоптера. По спешност, на Крит пристига министърът по борба с климатичните кризи.

"Ако вятърът не стихне, пожарът ще се разрасне", казаха огнеборците.

Снимка: БГНЕС