Младеж, планирал атентат на концерт на Тейлър Суифт, е от Северна Македония?

Суперзвездата и към този час все още не е коментирала случващото се

08.08.2024 | 16:21 Редактор: Деси Николова
Певицата отмени 3 от концертите си.

Двама младежи на 19 и 17 години бяха задържани по подозрение, че са планирали терористична атака по време на концертите на Тейлър Суифт, които трябваше да се проведат в четвъртък, петък и събота във Виена. Основният заподозрян е с корени от Северна Македония.

Суперзвездата Суифт и към този час все още не е коментирала спирането на трите събития, които бяха спрени заради сериозна заплаха от атентати.

Тийнейджърите, заподозрени в заговор за извършване на терористична атака на вече отменени концерти на Тейлър Суифт във Виена, са планирали да използват ножове или самоделни експлозиви, за да убият възможно най-много хора, според официални лица, цитирани от Sky news.

19-годишен заподозрян е имал за цел да "убие себе си и голяма тълпа на концерта днес или утре", каза ръководителят на Дирекцията за държавна сигурност и разузнаване Омар Хайджави-Пирхнер.

Заподозреният, за когото се твърди, че има корени от Северна Македония, е искал да използва ножове или самостоятелно направени експлозиви пред стадион "Ернст Хапел" в австрийската столица, за да убие възможно най-много хора, каза Хайджави-Пирхнер по време на пресконференция в четвъртък.

Той е "ясно радикализиран в посока на Ислямска държава и смята, че е правилно да се убиват неверници". Тийнейджърът се смята за основен заподозрян, съобщи "Труд".

Вторият заподозрян, 17-годишен австрийски гражданин с турски и хърватски корени, е започнал работа в концертната зала дни преди концертите на Тейлър Суифт да бъдат отменени заради терористична заплаха, според свидетелстват служители на съоръжението. 

Той е нает от фирма, обслужваща залата за концертите, и е арестуван от спецчастите близо до стадиона. Основният заподозрян също е в следствения арест.

"Не се издирват други заподозрени", обяви министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер. Въпреки това, 15-годишен, който е бил в контакт с двамата заподозрени, също е разпитан от полицията.

Снимка: БГНЕС