fallback

В Иран бяха екзекутирани 29 души за един ден

Те са били осъдени за убийства, наркотици и изнасилвания

08.08.2024 | 16:50 Автор: Беатрис Младжова

В Иран бяха обесени най-малко 29 души на 7 август в рамките на един ден. 26 от тях при групова екзекуция в един затвор, съобщи правозащитната група Iranian Human Rights (IHR).

Базираната в Норвегия организация заяви, че 26 мъже са били екзекутирани в затвора "Гезелхесар" в Карадж край Техеран, докато други трима мъже са били екзекутирани в градския затвор в Карадж. Екзекутираните, сред които и двама афганистански граждани, са били осъдени за убийства, наркотици и изнасилвания.

Други правозащитни групи, включително базираната в САЩ информационна агенция "Активисти за човешки права" (HRANA) и Центърът за човешки права в Иран (CHRI), също потвърдиха екзекуцията на най-малко две дузини хора в Карадж, предаде БГНЕС.

Групите за защита на правата на човека неведнъж са обвинявали Иран, че използва смъртното наказание по всички обвинения, за да всява страх в обществото след протестите през 2022 г.

"Без незабавна реакция от страна на международната общност стотици хора могат да станат жертви на машината за убийства на Ислямската република през следващите месеци", заяви директорът на IHR Махмуд Амири-Могаддам.

Организацията подчерта, че групова екзекуция от такъв мащаб е безпрецедентна през последните години в Иран, като последният подобен пример е от 2009 г.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Свят
fallback