fallback

Арестуваха двама лекари в Румъния за убийствата на 17 пациенти

Умишлено са прилагани намалени дози от необходимите им лекарства

08.08.2024 | 15:16 Автор: Деси Николова

Двама лекари от болницата "Свети Пантелеймон" в Букурещ са арестувани по обвинения в убийството на 17 пациенти, съобщава румънският портал Hot News.

През април румънската прокуратура започна разследване на смъртта на 17 пациенти в интензивното отделение на болницата, настъпила в рамките на три дни. Анонимен източник е съобщил на властите, че смъртните случаи са резултат от неправилно лечение.

"Двама лекари от столичната болница "Свети Пантелеймон" бяха задържани от прокурори от в Букурещ. Те са обвинени в "разработване и прилагане на план за рязко намаляване на дозата норепинефрин" за пациенти, които се нуждаят от интензивни грижи, но за които те са сметнали, че вече не е препоръчително да поддържат живота им", съобщава порталът.

Към момента прокуратурата е убедена, че действията на лекарите са довели до смъртта на най-малко един пациент на 54 години, на когото умишлено са прилагани намалени дози от необходимите лекарства в продължение на два дни. Останалите случаи все още се разследват, предаде "Фокус".

Надзорният орган на Министерството на здравеопазването и Колегията на лекарите в Букурещ проведоха собствени разследвания по въпроса и обявиха през април, че не са открити нарушения.

След изявлението на Прокуратурата министърът на здравеопазването Александру Рафиле поиска оставката на шефа на болницата. Временно са отстранени завеждащият реанимацията, както и неговият заместник.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Свят
fallback