fallback

Дмитрий Медведев: Руските сили трябва да продължат към Киев, Одеса, Харков

Извънредно положение е обявено в Курска област

08.08.2024 | 12:58 Автор: Елеонора Танева

Операцията на Москва вече не трябва да има за цел само да осигури териториите, които Москва смята за свои, а ще спре да напредва само когато сметне, че е изгодно да го направи. Това заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия и бивш президент Дмитрий Медведев.

"Руските сили трябва да продължат към Одеса, Харков, Николаев, Киев и по-нататък", заяви той.

В района на руската Курска област е обявено извънредно положение след презгранична атака на украински войски. Изпълняващият длъжността областен управител Алексей Смирнов заяви, че този ход е необходим "за премахване на последствията от навлизането на вражески сили в региона". Според руски официални лица от началото на нахлуването най-малко петима цивилни са били убити и 31 ранени.

Трети ден продължават активните бойни действия в района на граничния град Суджа, в руската Курска област.

Президентът Владимир Путин окачестви навлизането на руска територия като провокация. Руската национална гвардия заяви, че подсилва мерките за сигурност около Курската атомна електроцентрала и четирите ѝ реактора, които са на 60 км от границата, информира БНР.

По-рано началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов докладва на президента Путин, че руските сили са спрели масираната атака срещу Курска област, започнала на 6 август, и че украинските сили ще бъдат отблъснати обратно към руско-украинската граница. Сблъсъците и обстрелът наложиха евакуация на хиляди цивилни граждани от двете страни на границата.

Съединените щати заявиха, че не са знаели предварително за атаката и ще потърсят повече подробности от Киев.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback