Изминалият месец юли е вторият най-горещ в историята

Рекордните температури частично се дължат на феномена "Ел Ниньо"

08.08.2024 | 11:04 Редактор: Беатрис Младжова
Температури над средните бяха измерени в Източна Европа и други.

Месец юли е отчетен като вторият най-горещ в историята, съобщиха световните осведомителни агенции. 

Изминалият месец е преустановил 13-месечния период, през който всеки от месеците е бил рекордно горещ. Повишените температури частично се дължат на феномена "Ел Ниньо", съобщи  Службата "Коперник" на Европейския съюз за наблюдение на климатичните промени. 

Юли е бил с 1,48 градуса по Целзий по-топъл в сравнение с периода 1859-1990 г. Последните 12 месеца са били с 1,64 градуса по-топли в сравнение с прединдустриалния период поради настъпващите климатични промени. 

През юли т.г. са били двата най-горещи дни в историята. Според "Коперник" високите температури се дължат на парникови газове, отделяни от индустрии, работещи с изкопаеми горива. Океаните, които обичайно не са засегнати от Ел Ниньо, също са достигнали високи температури на водата, предаде БТА.

Ел Ниньо приключи, но температурите на планетата продължават да се повишават, голямата картина е подобна на тази отпреди година, каза пред Ройтерс Жулиен Никола, експерт по климата. 

Температури над средните бяха измерени в Източна Европа, западната част на САЩ, Западна Канада, по-голямата част от Африка, Близкия изток, Азия и Източна Антарктика. Близки до средните температури бяха регистрирани в Северозападна Европа, Западна Антарктика, части от САЩ, Южна Америка, Австралия. 

Снимка: БГНЕС