fallback

С пет пъти вдигат билета на корабите до Санторини и Миконос

От сегашните €2 той ще стане €10

08.08.2024 | 08:26 Автор: Беатрис Младжова

Усилията на гръцкото правителството за справяне с проблемите, причинени от свръхтуризма в най-популярните дестинации като Санторини и Миконос, продължават и се фокусират върху икономическите мерки - поне в началото.

Планира се увеличение на цената на "билета", която пътниците на круизния кораб трябва да платят, за да влязат в двата острова. Това означава, че от сегашните 2 евро входната такса ще се покачи на 10 евро, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева. 

Тази практика вече се прилага във Венеция от април 2024 г. Тогава италианското правителство обяви, че от 25 април туристите ще трябва да плащат такса от 5 евро, за да влязат в града. Като се имат предвид проблемите, причинени от огромния обем туристи в съотношение с малкия размер на населението (около 10 000 постоянни жители), се очаква Санторини да бъде третиран от правителството като "специален проект".

Освен това се очаква да бъде изготвено проучване, за да се определи максималната дневна норма, която Санторини може да приеме. Смята се, че голямо бреме за острова са дневните кораби, които превозват туристи и ежедневно пристигат на тълпи.

Кметът на острова Никос Зорзос предложи да се въведе ограничение за броя на пътниците от круизните кораби, които го посещават дневно. Той смята, че таванът не трябва да надвишава 8000 пътници на ден.

Това е мнение, споделено от премиера Кириакос Мицотакис, който наскоро каза пред Bloomberg, че тази мярка ще влезе в сила през 2025 г.

Проблем с инфраструктурата

От своя страна Джанлука Чименти, туроператор и постоянен жител на Санторини през последните 18 години, подчертава, че проблемът не е в големия брой туристи, а в липсата на инфраструктура.

"Хипертуризъм не съществува. Това, което виждам, е липсата на инфраструктура. Истината е, че островът е празен. След 21 часа ресторантите и хотелите са пълни едва наполовина. Единственият начин да стигнат пътниците от круизния кораб от старото пристанище до центъра на града е с кабинков лифт. И тъй като корабите пристигат заедно, напълно очаквано е да има огромна опашка", каза Чименти.

От друга страна се очаква изграждането на ново пристанище в Монолитос, което ще даде "дъх" на Санторини.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback