fallback

Ще арестуват ли Путин, ако отиде на инаугурацията на новия президент на Мексико?

Украинското посолство окачестви руския президент като "военнопрестъпник"

08.08.2024 | 08:01 Автор: Искра Ангелова

Украинското посолство в Мексико поиска от мексиканското правителство да арестува руския лидер Владимир Путин, ако той присъства на инаугурацията на новоизбрания президент Клаудия Шейнбаум.

"Имаме доверие на мексиканското правителство, че ще изпълни международната заповед за арест на Путин и че ще го предаде на съдебния орган на ООН в Хага, ако той пристигне за церемонията по встъпване в длъжност на Шейнбаум на 1 октомври", се казва в изявление на украинското посолство.

Международният наказателен съд издаде през март миналата година заповед за арест на Путин, който е обвинен във военни престъпления заради депортирането на деца от окупираните територии на Украйна към Русия, припомня АФП, цитирана от БТА.

"Поканата към Путин е по-скоро протоколна"

Мексико е една от страните, подписали Римския статут, по силата на който е създаден МНС. Съгласно Римския статут, всяка от подписалите го страни има за задължение да предаде на МНС всеки, който е отговорен за международни престъпления.

Украинското посолство окачестви руския президент като "военнопрестъпник", който трябва да отговаря пред правосъдието за нахлуването на руските сили в Украйна през февруари 2022 г. Същевременно украинското дипломатическо представителство благодари на мексиканското правителство, че е поканило президента на Украйна Володимир Зеленски да присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Клаудия Шейнбаум.

Бъдещият външен министър на Мексико Хуан Рамон подчерта в сряда, че поканата към Путин е по-скоро протоколна.

Клаудия Шейнбаум е първата жена, избрана за президент на Мексико.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback