Джо Байдън: Не съм уверен в мирното прехвърляне на властта, ако Тръмп загуби

"Не можеш да обичаш страната си само когато печелиш", заяви американският президент

08.08.2024 | 07:03 Редактор: Искра Ангелова
Байдън определя Тръмп като заплаха за американската демокрация.

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че изобщо не е уверен в мирното предаване на властта, ако Доналд Тръмп загуби изборите през ноември, в откъс от интервю за CBC.

81-годишният Байдън, който се отказа от надпреварата за Белия дом през юли и бе заменен от вицепрезидента Харис като кандидат за президент на Демократическата партия, заяви, че намеците на Тръмп по време на кампанията за неприемане на поражението трябва да се приемат сериозно.

"Ако Тръмп загуби, изобщо не съм уверен", каза Байдън в интервюто за американската мрежа, което се очаква да бъде излъчено изцяло в неделя, на въпроса дали вярва, че през януари 2025 г. ще има спокойно предаване.

"Той има предвид това, което казва. Ние не го приемаме сериозно. Той го мисли сериозно - всички тези неща за "ако загубим, ще има кървава баня", добави Байдън.

По време на предизборната кампания по-рано тази година Байдън редовно споменаваше факта, че привържениците на Тръмп ще щурмуват Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г., след като Байдън го победи на изборите през 2020 г.

"Не можеш да обичаш страната си само когато печелиш", каза Байдън, цитиран от БГНЕС.

Застаряващият президент отдавна определя Тръмп като заплаха за американската демокрация.

Понякога Харис повтаряше тази тема, като в същото време се фокусираше повече върху позитивната визия в кампанията, която съживи демократите, донесе милиони долари и ѝ помогна да изпревари Тръмп в проучванията на общественото мнение.

Снимка: БГНЕС