Владимир Путин: Украйна обстрелва безразборно домове и линейки

Става дума за терористичен акт, смята говорителят на руското МВнР Мария Захарова

07.08.2024 | 19:09 Редактор: Беатрис Младжова

В Москва президентът на Русия Владимир Путин свика спешно Съвета по сигурността в Москва заради украинското нападение.

Украински бойци са навлезли на широк фронт от 10-15 километра в Курска област. Това първоначално съобщение на руски военни кореспонденти беше коригирано от Министерството на отбраната в Москва, което информира, че украинските сили са били изтласкани. Президентът Путин обмисля отговор с масиран ракетен удар по Киев.

"Както ви е известно, Киевският режим предприе поредната мащабна провокация. Той обстрелва безразборно от различни видове оръжия, включително ракети, цивилни сгради, жилищни домове и линейки", заяви Путин.

И Русия, и Украйна губят от войната

Той иска от силите за сигурност и армията да съдействат на местните власти за подпомагане на населението. В Курска област бяха отменени всякакви публични събития, към региона тръгнаха военни подкрепления и медицински екипи. Правят се пунктове за настаняване с вода и храна. 

Алтернативни медийни канали съобщиха за тежки боеве в Гончаровка и Олешня, където руски военнослужещи са били обкръжени. Около 300 са бойците, които навлязоха от Украйна с танкове и бронирани машини в района на Суджа. 

И двете страни са понесли загуби. Появи се информация за поразени руски вертолети и танкове. Нанесени са щети от дронове в районите на Воронеж и Белгород. Данните за загинали са противоречиви - съобщава се за поне петима цивилни и около 30 ранени.

От началото на войната през февруари 2022 г. от украинска територия са извършвани няколко кратки нахлувания в Русия, включително с части от руснаци, които са против режима на Путин.

"Само напомням за какво става дума - за пореден терористичен акт. Той очевидно е насочен срещу мирното население. Нашите ще вземат всички необходими мерки всичко това да стигне до съда и цялото това престъпно зло от улица "Банковая", където е седалището на режима в Киев, да си получи заслуженото", коментира говорителят на руското МВнР Мария Захарова.

В самата Украйна има и критични гласове, че подобни набези не служат на дългосрочната военна цел.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС