Ню Йорк не знае и плаща милиони долари за празни хотелски стаи за мигранти

Изпълнителят DocGo е причинил щети в големи размери

07.08.2024 | 14:50 Редактор: Тодор Петров
Огромна измама в САЩ.

Изпълнител, нает от град Ню Йорк да осигури подслон на хиляди мигранти през последните две години, неправомерно е фактурирал на града свободни хотелски стаи, охрана и други ненужни услуги.

Одитът е установил, че изпълнителят DocGo Inc. е фактурирал на града 1,7 млн. долара за 9 874 свободни хотелски стаи за двумесечен период от май до юни 2023 г. Градът също така е надплатил 2 млн. долара за услуги по охрана и е похарчил 6,3 млн. долара за други услуги, за които компанията не е могла да предостави адекватна документация

Градът трябва да обмисли възможността да се опита да възстанови 11 млн. долара от 13,8 млн. долара, които е платил на DocGo през двумесечния период, установи одитът.

Някои избрани служители започнаха да поставят под въпрос нарастващите разходи на града, тъй като кризата заплашваше да ограничи други градски разходи, а спешните процедури за възлагане на обществени поръчки без търг, използвани за договори, свързани с мигрантите, бяха обект на особено внимание.

Говорител на DocGo заяви, че компанията е помогнала на града бързо да се справи със сложната извънредна ситуация, като е увеличила мащаба на големи програми в отговор на спешната ситуация.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС