Украинци в окупираните райони разказват за методите на сплашване и произвол

"Караха ме да вървя по минно поле", разкри Андрей

07.08.2024 | 15:16 Редактор: Вяра Димова
Животът в окупирана Украйна.

Андрей (името е променено от съображения за сигурност) бил директор на селското училище, когато през март 2022 година руската армия окупира част от Запорожка област в Украйна. След като окупационните власти поискали новата учебна година да започне по руска програма, мъжът отказал да остане на поста си.

Окупационните власти се опитали да го накарат да им сътрудничи – въоръжени мъже многократно идвали в дома му да го заплашват и да му оказват натиск. Взели му телефона и компютъра, след което го отвели в степта и го оставили там през нощта – на 10 км от селото.

През лятото на 2023 година руснаците отнели украинските паспорти на Андрей и съпругата му.

"Това беше съпроводено от заплахите, че ще ме отведат в близкия окупиран град Василевка и ще ме накарат да ходя по минно поле", разказва мъжът.

В този град до 2022 година имало пропускателен пункт, през който можело да се стигне до контролирана от Украйна територия. Междувременно, руските власти са го закрили, но продължавали да го използват, за да депортират украинци, карайки ги да минават през минирани полета до украинските позиции.

Такива случаи са описани от редица правозащитни организации

В доклад на Мониторинговата мисия на ООН по правата на човека е разказана например историята на съпрузи, които първо били арестувани, след което и депортирани за разпространението на проукраински листовки.

Същият доклад съдържа и информация за работник от АЕЦ "Запорожие". Във видеозапис се вижда как руската военна полиция го води до пункта във Василевка и очевидно го гони от окупираната територия. Оттогава насам никой не го е виждал. Както отбелязват правозащитниците: "Според международното хуманитарно право, депортирането на лица от окупираните територии е забранено, независимо от мотивите".

Принуждават ги да сменят паспортите

Директорът на селското училище Андрей не бил депортиран, но семейството му се сблъскало със следващ проблем – принудителна смяна на паспорта. През април 2023 г. руският президент Владимир Путин подписа указ, съгласно който жителите на окупираните Запорожка, Херсонска, Донецка и Луганска области трябваше до 1 юли 2024 година да получат руски паспорт, за да не бъдат регистрирани като "чужденци". В този случай ги очаква депортиране, пише DW.

"Натискът да се вземе руски паспорт започна още от началото на 2023 г. Като най-големият удар бе забраната в болниците да се приемат хора с украински паспорти, наложена от шефа на окупационната администрация в Запорожка област. Освен това, на пенсионерите, взели руски паспорти, плащаха по-високи пенсии, а заплатите на хората с украински паспорти бяха с 30% по-ниски, отколкото на тези с руски паспорти. Затова и населението започна да взима чуждите паспорти", обясни Андрей.

Снимка: БГНЕС