ООН иска ревизия на руската хуманитарна помощ в Донбас

Най-малко 10 убити при ракетна атака срещу град Мариупол, който се контролира от правителствените сили

24.01.2015 | 12:14 Редактор: Красимир Кирев
ООН иска ревизия на руската хуманитарна помощ в Донбас

Над 1,5 млн. души са били принудени да напуснат домовете си, заради сраженията в Донбас. Информацията беше съобщена от  Управлението на ООН за координация по хуманитарните въпроси. От доклада става ясно още, че организацията ще изиска от Русия пълна информация за осъществените доставки на хуманитарна помощ за Донецк и Луганск от месец август насам.

Докладът на ООН показва, че 921 хил. от всички загубили покрив над главата си са намерили временно или постоянно убежище на територията на Украйна. Другите 600 хил. обаче са избрали съдбата на бежанци, предимно в Русия. Малка част се е насочила и към Западна Европа. Потокът е толкова голям, че на жп гарата в град Харков, контролиран от властите в Киев, допускат само граждани, които имат роднини в града.


Иначе ООН поиска от Русия пълна ревизия на изпратените от нея 11 конвоя, които са доставили в Донбас близо 14, 5 тона хуманитарни помощи. ООН иска пълен опис на предоставените помощи, а също и информация за това, как са били разпределени те. В това време Москва подготвя 12-тия конвой помощ за Донбас. Руското министерство на извънредните ситуации съобщи, че той ще се състои предимно от хранителна помощ, медицински принадлежности, консумативи и гориво за енергийните централи.