fallback

Три земетресения с магнитуд над 4 удариха за 25 минути остров Крит

Поради плитката им дълбочина, трусовете бяха усетени в широк регион

07.08.2024 | 14:10 Автор: Деси Николова

Южният гръцки остров Крит беше разтърсен от три земетресения с магнитуд 4 или по-висок в рамките на 25 минути в сряда сутринта, показват данните на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC). Не се съобщава за пострадали, пишат гръцките медии.

Първият трус, с магнитуд 4,1, е ударил точно в 11:21 ч. Епицентърът му беше в морето и на 19 километра южно от Миаму. Той беше последван от по-силен трус с магнитуд 4,8 само две минути по-късно, с епицентър на 6 километра югоизточно от Калой Лименес, Ираклио. Трето земетресение с магнитуд 4,5 по Рихтер е станало в 11:47 сутринта на 22 километра югоизточно от Калой Лименес. Поради плитката им дълбочина от 5 километра, трусовете бяха усетени в целия регион.

Справка на сайта Volcanodicovery.com показва, че към момента най-силния от тях е докладван от 59 потребители, намиращи се в района, предаде "Труд".  

В коментари по темата за общественото радио Василис Карастатис, заместник-директор на Атинския геодинамичен институт към Националната обсерватория на Атина, уточни, че районът, в който са възникнали трусовете, е част от Гръцката дъга, един от най-сеизмично активните региони в Западна Евразия. Въз основа на тези данни сеизмичната активност в региона можело да се счита за нормална. Той обаче добави, че е необходимо повече време, за да се проследи как се развива дейността, пише Кathimerini.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Свят
fallback